Entrecote med klyftpotatis & rödvinssås

08.01.2022

Förslag till middag ikväll. Klyftpotatis med entrecôte och rödvinsås. 

Ingredienser 

  • Amadine potatis 1 kg
  • Svensk Entrecote 800 gram 

Sås:

  • 1 st schalottenlök finhackad 
  • 1 msk smör 
  • 2 tsk rörsocker 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 3 dl rödvin 
  • 3 dl vatten 
  • 3 msk oxfond 
  • 1 msk majsstärkelse 
  • 25 gram smör 
  • salt och svartpeppar 


Tillagning 

Amadinepotatis med skalet på är min personliga favorit för klyftpotatis. Lägg i ugnsform tillsammans med smör, olivolja, salt samt vitpeppar. 225 grader i 30-45 minuter (beroende på ugn). 


Rödvinssåsen 

Börja med att bryna löken med en msk smör tills den blir mjuk, tillsätt socker och tomatpuré stekt två minuter. Tillsätt sedan vinet och låt koka så den reducera till hälften. På med vatten, oxfond och majsstärkelse låt koka tio min. I med smör 25 gram, salt och svartpeppar koka upp till rätt konsistens. 

Entrecote steks precis innan servering på hög värme i mycket smör och olivolja. Salt och svartpeppar på i stekpannan och se till att ösa köttbitarna med smöret/oljan från pannan under stekning för extra smak. Stek till innertemperaturen är ca 52 grader (medium rare), lägg sedan på varm tallrik för att vila ca 5 min innan servering.  

Vill man ha ett LCHF alternativ så byter man ut klyftpotatis mot vaxbönor (se sista bilden). 


THE SCANDINAVIAN CHEF
Alla rättigheter reserverade 2022
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång